Laat je niet misleiden door wat je ziet

Vrouwen zijn emotioneler en gevoeliger dan mannen. Feit of fictie?

Ligt eraan hoe je de informatie interpreteert.

Als je afgaat op hoe mannen en vrouwen emoties uiten, dan lijkt het een feit te zijn.

Vrouwen uiten het absoluut meer. Via tranen, woorden, gebaren. Mannen camoufleren het.

Maar wat blijkt? Mannen en vrouwen voelen bij heftige gebeurtenissen exact dezelfde emoties vanbinnen.

Geen verschil. We zijn hetzelfde.

Eén.

Laat je niet misleiden door wat je ziet. Er speelt zich een hoop af in mensen wat we niet weten.

We hoeven geen sympathie te hebben voor mensen die ons pijn hebben gedaan. Maar een oordeel erover vellen, is een onjuiste levenshouding. Want we weten niet wat iemand echt drijft. Wat diegene voelt. Wat die heeft meegemaakt.

Jezus zei: ‘Als iemand je op je wang slaat, keer hem je andere wang toe.’

Dat is een manier om in het leven te staan.

In de film Die Hard is John McClanes antwoord op geweld: ‘Yippie ki yay, motherfucker.’

Ja. Dat kan ook.

Marcus Aurelius zei: ‘Als iemand je knijpt en prikt zonder reden, loop dan de volgende keer dat je ‘m weer ziet maar gewoon een blokje om.’

Ik ben wel eens in elkaar geslagen zonder reden in de stad, diep in de nacht. De gast die dat deed, is diezelfde nacht opgepakt en mocht een nachtje brommen in de cel.

Ik heb de volgende dag met een blauw oog aangifte gedaan. Daarna kreeg ik per post de vraag of ik op de hoogte gehouden wilde worden van de uitspraak van de rechtbank.

Ik vulde nee in.

Ik voelde geen woede naar die persoon toe. Ook geen nieuwsgierigheid naar waarom diegene het deed. Ik heb ook niet teruggevochten. Ik zou niet eens weten hoe dat moet.

Dus nee. Wat voegde het toe aan mijn leven, als ik weet wat voor straf hij kreeg? Tot op de dag van vandaag vraag ik het me niet af. Ik heb nul invloed op de uitspraak. Ik zou niet eens weten wat rechtvaardig is in zo’n situatie. Het verzacht de pijn niet wat hij me heeft aangedaan.

Misschien is de beste reactie wel door niet zoals hij te zijn in het leven.

Dat is ook de instelling van personage Naomi in mijn aankomende boek ‘Ze gingen samen het toilethokje in.mp4’. Ik wil niet te veel onthullen, maar haar monoloog in het midden van het boek over hoe zij terugkijkt op wat haar is overkomen, is bijna een verlengstuk van wat mij is overkomen in de stad.

Kurt Cobain zei: ‘If you’re really a mean person you’re going to come back as a fly and eat poop.’

In het boek Kafka op het strand van Murakami stond deze passage: ‘Even chance meetings are the result of karma… Things in life are fated by our previous lives. That even in the smallest events there’s no such thing as coincidence.’

Toeval bestaat niet. Daar ben ik het wel mee eens. Want ik ben een determinist. Maar ik geloof niet in karma. Karma zegt meer iets over hoe wijzelf willen dat de ander veroordeeld of gestraft wordt. Alsof er een universele wet is van rechtvaardigheid, die toevallig positief onze kant op rolt.

En geheel toevallig is dat beeld van rechtvaardigheid een verlengstuk van hoe wij denken.

Dat doet het niet.

Of zoals Johan Cruijff zei: ‘Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen. Als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.’

Liefs,

Tomson voor-elke-situatie-een-quote Darko

PS

Herinnering: woensdag 14 oktober begint voorverkoop. Wie er het snelst bij is, krijgt er meer bij. Woensdag 11 november komt het boek uit.

PPS

Ik maak een dagelijkse spraakbericht. Check SpotifyApple of je browser.

tomsondarko
Ik doe het altijd met condoom en gebruik nooit drugs.