Als je gefrustreerd bent door iemand, zegt dit iets over je verleden

Hey jij,

De van oorsprong Hongaarse verslavingsdeskundige Gabor Mate heeft een intrigerend stukje over jeugdtrauma’s met optimaliseermens Tim Ferris. Ik kwam dit tegen tijdens het luisteren van de podcast van Tim.

Gabor vraagt aan Tim wanneer hij voor de laatste keer enorm gefrustreerd was door een persoon.

Tim vertelt: hij had een klusjesman gevraagd om wat mankementen in zijn huis op te lossen toen hij voor een zakentrip een paar dagen weg was. Toen Tim terugkwam, bleek de klusjesman niets uitgevoerd te hebben.

Gabor vraagt: ‘Wat voelde je toen?’

‘Woede,’ antwoordt Tim. Gabor vraagt door wat hij nog meer voelde. Ze komen uit bij ‘droevigheid’.

Dan vraagt Gabor: ‘En waar was je precies zo boos en droevig over?’

‘Nou, dat hij had gezegd dat hij dingen ging maken. Maar dat had hij niet gedaan,’ zegt Tim.

‘Dat is er gebeurd. Dat was de situatie. Maar waar was je dan zo boos en droevig over?’ vraagt Gabor.

Tim komt er niet helemaal uit. Gabor zegt: ‘Je voelde je niet gezien. Je voelde je niet gerespecteerd.’

Tim bevestigt.

‘Noem nog eens een aantal redenen op waarom de klusjesman niet zijn werk had kunnen doen?’

Tim somt op: ‘Hij kon in het ziekenhuis zijn beland. Auto-ongeluk.’ Gabor vult aan: ‘Hij kon ADHD hebben. Hij kon stress hebben.’

Gabor zegt: ‘Dit doen we dus allemaal als mens. We reageren niet op wat er gebeurd is, maar hoe we het zelf beleven. Want als je weet dat hij ADHD had, of stress had, dan was je niet boos geworden. Je reageert op je interpretatie en je koos het ergste scenario voor jezelf. Automatisch.’

Gabor vertelt dat je eerste primaire emotie op een situatie over je verleden gaat. Een verborgen trauma uit je jeugd. Je reageert niet op nu, maar op vroeger.

Tim herkent deze primaire reactie. Het komt uit zijn jeugd. Dat hij vroeger niet gerespecteerd en niet gezien werd thuis. Daar worstelt hij nog steeds mee.

Gabor zegt: ‘Als je dit weet, zie je opeens waar het vandaan komt. Eerst voel je je het slachtoffer: de klusjesman neemt een loopje met je. Als je begrijpt waar je eigen gevoel vandaan komt, dat jijzelf de bron bent van deze emotie, dat iets in jouzelf gelooft dat je het niet waard bent, dan kan je er ook wat aan gaan doen.’

Gabors boodschap is tweeledig. Veroordeel de ander niet, maar verdiep je in diens problemen. Waarom diegene bepaald gedrag heeft vertoond. Dat is een vorm van empathie en voorkomt een negatief oordeel. Het tweede is: onderzoek je eigen gevoelens, waarom je dit zo sterk voelde bij de ander en wat dit zegt over je zelfbeeld.

Ik heb dit gesprek tussen Tim en Gabor vrij vertaald. Je kan de clip van dit gesprek terugkijken op YouTube (7 minuten). De gehele podcast van dit gesprek luister je hier terug.

Blijf gevoelig.

Tomson

Je ontvangt deze e-mail omdat je een abonnement hebt bij petje.af/tomsondarko | Afmelden (let op! Alleen e-mail. Abonnement loopt door) | Profiel updaten (mail) | Abonnement opzeggen of aanpassen bij petje.af

Built with ConvertKit

Tomson
Ik doe het altijd met condoom en gebruik nooit drugs