Dit apparaat verlost je van je smartphone

Je hebt dumbtelefoons.

Dat zijn een soort afgeslankte telefoons waar je nog wel Google Maps op hebt en WhatsApp, maar ze zijn niet krachtig genoeg om je sociale mediaverslaving te ondersteunen.

Kijk hier een plaatje van een Nokia flip phone voor 80 euro die een batterij heeft die 20 dagen mee kan:

En je hebt de Boox Palma. Een e-ink apparaat met Android-systeem erop.

Zo ziet die eruit:

(niet mijn handen)

Ik weet niet eens hoe ik dit moet uitleggen, want je kan er niet mee bellen, maar je kan er wel sociale media opzetten.
(klinkt als ironie dit)

Maar man.

Dit apparaat! Het vermindert je smartphoneverslaving.

Echt.

Laten we bij het begin beginnen, oké?

Bij overprikkeling doe ik altijd dit

Als gevoelige ziel ligt overprikkeling altijd op de loer.

Er zijn plekken waar je moeilijk fysiek kan weglopen van de drukte. Bijvoorbeeld in de klas, wachtend op de trein op het station, of zittend in de bus.

Maar je moet ontsnappen, om niet in te storten.

Ik ontsnap door naar een andere werkelijkheid te gaan.

Geef me woorden om te lezen en ik ga er helemaal in op, zonder dat ik meer weet wat er om me heen gebeurt.

Een krant. De achterkant van een pak hagelslag. Een foldertje. Of een boek.

Het laadt me op.

Maar die smartphone heeft dat lezen verpest. Te vaak pak ik mijn telefoon op. Mijn concentratie gaat eraan.

Het is gewoon een en al ellende.

Maar.

Er is hoop.

De Boox Palma.

Wat is dit voor apparaat?

De Boox Palma.

Dat is een e-ink apparaat ter grootte van een smartphone. Het draait op het Android-systeem, wat betekent dat je alle apps die je kent erop kan zetten.

Er zit zelfs een camera op (wat beetje gek is, maar volgens mij met het idee om documenten te scannen).

Maar je kan er niet mee bellen. En er zit ook geen mobiel internet op.

Wel wifi en bluetooth.

Tja. Wat is het dan?

Ik weet het ook niet zo goed. Maar wat ik wel weet, is dat je elke lees-app die er bestaat erop kan zetten. Zoals Kindle. Of Storytel. Of de bibliotheek-lees-app.

Het zwart-witte e-ink scherm is zo rustgevend voor de ogen. Niet normaal. Je merkt het direct als je je eigen smartphonescherm opent. Alle felle kleuren doen pijn, alsof je na drie dagen isoleercel weer een stap buiten zet op de luchtplaats van de gevangenis.

Door de bluetooth kan je je draadloze oordopjes ermee verbinden en ook muziek of een podcast luisteren. Wel een nadeel. Je moet het scherm aanlaten om te blijven luisteren.

Een voordeel: e-ink scherm verbruikt weinig energie.

Er is ook iets anders opmerkelijks wat ik heb gemerkt.

Je hersenen voor de gek hebben

Omdat de Boox Palma de vorm van een smartphone heeft, word ik nul keer getriggerd om op mijn eigen telefoon te gaan kijken terwijl ik lees. Het is ook nog eens vrij licht qua gewicht en daardoor makkelijk om mee te nemen.

Makkelijker dan een e-reader.

Heb ik mijn eigen brein nu voor de gek weten te houden?

Laten we wel wezen. Die smartphone is onze derde hand geworden in het leven. Je raakt dat ding toch elke drie minuten wel een keer aan.

Maar nu, wachtend in de overvolle apotheek om mijn hooikoortstabletten bij te bestellen en ik me overprikkeld voel worden, ga ik lezen op de boox palma.

Een ander voordeel ten opzichte van een normale e-reader is dat het scherm kleiner is. Daardoor druk je sneller op de volgende pagina en dat is op een of andere manier een bevredigende feedbackloop. Zoals kleine boeken fijner zijn om te lezen, omdat je sneller op de volgende pagina bent. Het gevoel dat je echt vooruitkomt in het verhaal. In plaats van dat je er een kwartier over moet doen om rechtsonder te komen.

  • Wat ook interessant is aan de Boox Palma is dat je nog steeds snel een browser kunt openen (als je thuis op de wifi zit dan). Maar het werkt nét iets trager dan een smartphone. Daardoor ben je veel gerichter bezig als je naar iets googlet of een nieuwspagina bezoekt.
  • Je kunt er ook gewoon Instagram op installeren en video’s bekijken. Maar het gaat allemaal wel wat onhandiger met scrollen door het e-ink scherm. En sowieso, waarom zou je op dit device dit soort apps erop zetten?
  • Je kunt er overigens ook WhatsApp op installeren. Maar houd er wel rekening mee dat het typen net iets trager gaat. Je moet iets beter je best doen om de juiste letter aan te raken. Eigenlijk is het gewoon ruk om erop te typen. Hahaha.

Ik denk daarom ook niet dat het een goede vervanger is van de telefoon. Maar wellicht in combinatie met een flip phone van 80 euro?

Ik lees online meer mensen met een Boox Palma die in een leesmarathon zijn beland.

Juist op al die kleine momenten waar je normaal gesproken je telefoon erbij pakt, zitten ze nu op de Boox Palma, te lezen.

Ik ook.

Inmiddels een streak van 23 dagen.

Drie boeken uitgelezen:

  • Choke van Chuck Palahniuk
  • Miles from nowhere van Nami Mun
  • Scumbag summer van Jillian Luft

En nu bezig in Kruispunt van Jonathan Franzen (dikke pil) en Six minute X-ray van Chase Hughes.

En het is ook oprecht fijn in bed vlak voor het slapen gaan. Er zit geen blauw licht in. Het leest fijner op je zij met je oor op het kussen dan een e-reader. En je hoeft het apparaat maar om de paar dagen op te laden.

Op een e-reader van Kobo of Kindle zit je in HUN ecosysteem. Je kunt alleen hun boeken lezen. Dit apparaat geeft je alle vrijheid om te doen wat je wilt.

Goed.

Er is wel een nadeel aan dit ding.

Haha.

Uh.

Tja.

De prijs.

Veredelde e-reader?

Sommige mensen noemen hem echt te duur.

Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ja, oké, 300 euro is wel heel veel geld voor een veredelde e-reader. Maar de prijs zit ‘m meer in de goede hardware die erin zit. Het apparaat kan echt wel wat.

Maar toch.

Ik snap je.

De vraag is daarom vooral welk probleem het apparaat gaat oplossen in je leven.

Voor mij is het mijn ontsnapping uit drukte. En een manier om goed te ontspannen. En een extra manier om langer op een dag te lezen.

Bekijk ‘m hier bij Bol.com.

En doorzoek YouTube gerust op reviews.

Liefs,

Tomson

Tomson
Ik doe het altijd met condoom en gebruik nooit drugs

Leave a Comment