Saturnus zit ook in jou

Ken je de archetypes van Jung?

Het idee daarachter is dat alles wat we meemaken of waarmee we worstelen, al eens eerder is beschreven.

Het zijn culturele blauwdrukken die telkens opnieuw worden herhaald.

Je hoeft niet per se naar een archetype te kijken om dit te ervaren. Je kunt ook naar de Griekse of Romeinse mythologie kijken, of sprookjes en sagen bestuderen, om de raakvlakken te zien met ons eigen leven.

De Griekse en Romeinse mythologie gaat over menselijke gebreken en die zijn in duizenden jaren niets veranderd.

Er op die manier naar kijken, helpt om onze gevoelens, gedachten en worstelingen beter te begrijpen.

Saturnus aan mijn muur

Saturnus: De god van melancholie

Mijn spirituele goeroe Thomas Moore (met dubbel ‘o’, anders kom je uit bij een Engelse humanist) moedigt ons aan om zo naar onszelf en anderen te kijken.

Via de lens van de mythologie.

Neem Saturnus bijvoorbeeld. Hij was een god van de Romeinen. Hij stond voor de oogst, maar ook voor de tijd. In de Romeinse tijd, en later ook in de middeleeuwen, werd Saturnus geassocieerd met vergankelijkheid, melancholie en wijsheid.

Mensen die zich in een sombere stemming bevonden, werden liefkozend ‘in Saturnus’ genoemd.

Saturnus wordt vaak afgebeeld met een mantel, capuchon en een zeis. Je herkent het wel: zo verbeelden we ook de dood in de moderne tijd.

Als je je somber voelt of melancholieke gedachten hebt, loopt Saturnus met je mee.

Op zo’n dag dat je een sweater aantrekt en de capuchon over je hoofd trekt, omdat je met rust gelaten wilt worden, ben je erg Saturnus.

Dionysus en Apollo in ons

Als je in een periode zit waarin je het leven wilt vieren met drank, drugs, seks, feest of plezier, dan is dat erg Dionysus, de god van wijn en extase.

En soms voel ik Apollo in me. Het rationele. Het overdenken van mijn schrijfwerk.

Je kunt op dezelfde manier naar andere mensen kijken.

Zoals een vrouw die valt voor een man die niet goed voor haar is. Dat doet denken aan het verhaal van Persephone en Hades.

Deze manier van denken helpt ons de wereld als iets mythisch te zien. Door middel van de symbolen en de diepere lessen die erin verscholen zitten. Ik denk dat het ons ook compassievoller maakt, naar de ander en naar onszelf.

Een talisman voor je ziel

Elke keer dat ik opzoek waar Saturnus voor staat, schrik ik.

Er is ooit een dwangstoornis bij me vastgesteld. Ik breng veel tijd door in mijn hoofd, nadenkend over alles wat er mis kan gaan in mijn leven en hoe ik me daarop kan voorbereiden. Een kenmerk daarvan is dat ik geld zie als iets dat opgespaard moet worden, zodat ik, als ik mijn baan verlies, niet afhankelijk hoef te zijn van anderen.

Drie keer raden welke Romeinse god ook bekend staat om zijn gierigheid en zijn neiging om geld te beschermen?

Saturnus.

Zo fascinerend.

Het zorgt ervoor dat ik minder gek over mezelf denk. Zo’n stoornis voelt zo klinisch, zo koud en zo definitief, alsof er iets mis is met me.

Maar als ik dan lees dat het verweven is in de mythologie, en dat het al duizenden jaren een menselijke eigenschap uitvergroot, voel ik me minder vreemd.

Snap je?

Liefs,

Tomson

Tomson
Ik doe het altijd met condoom en gebruik nooit drugs

Leave a Comment